Een objectenboom in een rapportage visualiseren

In Relatics vinden eindgebruikers het fijn om structuren (bijv. de SBS, RBS, FBS, WBS) te bekijken in een boom. In een Relatics workspace wordt hiervoor het building block ''Tree'' gebruikt. Via de optie “Download as” bij een tree, kun je een bestand downloaden (Word of Excel), waarin de informatie gevisualiseerd wordt in een boomstructuur. In een rapportage is hier helaas geen standaardoplossing voor. Toch is het mogelijk om in een rapportage (zowel RTF, PDF als HTML) informatie visueel in een boom te presenteren. In dit artikel leg ik uit hoe je dit kan bereiken.

Een SBS in een rapportage visualiseren

In Relatics vind ik het handig om de query van de tree te hergebruiken. Maak eerst een query pattern van de tree. Vervolgens kun je deze eenvoudig overnemen in je report query. Hierdoor weet je zeker dat het resultaat qua data hetzelfde is. Vergeet niet om nog wel de sortering handmatig goed in te stellen. Voorbeeld:

In Altova StyleVision configureer ik het liefste de rapportage en mijn favoriete constructie bestaat dan uit een tabel in een tabel:

In de buitenste tabel wordt voor elk systeemobject, dat in volgorde van de XML gevonden wordt, een nieuwe rij aangemaakt. De onderstaande XPath Expression is toegepast: 

Voorbeeld XPath Expression tabel 1: Een nieuwe rij  voor elk Systeemobject

descendant-or-self::System_Object

In de binnenste tabel wordt voor het aantal bovenliggende systeemobjecten in de xml een aparte kolom met steeds een vaste breedte aangemaakt. Stel, een systeemobject bevindt zich op het 4e niveau in de SBS. Er zijn dan 3 bovenliggende objecten. In dat geval worden er drie kolommen gemaakt met ieder een vaste breedte. Dit simuleert de ingesprongen witruimte die je in een boomstructuur ziet. Om dit resultaat te bereiken wordt onderstaande Xpath Expression gebruikt:

Voorbeeld XPath Expression tabel 2: Lege kolommen maken voor aantal bovenliggende systeemobjecten

1 to count(ancestor::System_Object)

In de laatste kolom van de binnenste tabel wordt het ID en de Naam van het systeemobject getoond. Ik vind het mooi om in de gevisualiseerde boomstructuur ook een icoon te tonen. Dit kun je bereiken door in de report query van de node System Object het attribuut Icon aan te zetten. Vervolgens kan in de rapportage eenvoudig een afbeelding ingesteld worden.

Het eindresultaat is een rapportage waarin de systeemobjecten visueel als boom gepresenteerd worden:

Downloaden

Upload onderstaand rcs-bestand in je Relatics environment om de voorbeelden van dit artikel zelf te bekijken:

Over Kris de Waal

Na het afronden van de studie Bedrijfskunde met een specialisatie in Business Information Management, werkt Kris bij Relatics als Business Information Consultant. Hij leert graag over nieuwe concepten, technologieën, IT-systemen en past deze kennis toe in zijn dagelijkse werk. Daarnaast werkt Kris graag aan nieuwe ideeën en innovaties om meer uit Relatics te halen.

Relatics Portret-120

Contact

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van de genoemde technieken in uw eigen casus? Of heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over dit artikel? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier.