Omgaan met datums in een Altova Stylevision rapportage

Door in Relatics voor een datum een datatype toe te passen, kan een eindgebruiker op eenvoudige en intuïtieve wijze in een datepicker een datum selecteren. Bij het rapporteren van informatie zijn er vaak specifieke behoeften met betrekking tot het weergeven van een datum. Denk aan een specifiek formaat waarin de datum getoond wordt. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit in een rapportage het beste kan configureren.

Een datatype voor een datum instellen

In het informatiemodel kun je bij een property het datatype op ‘Date’ zetten (lees meer over: Property details). Deze instelling zorgt ervoor dat eindgebruikers alleen geldige waarden conform een datumformaat in kunnen vullen. In onderstaande afbeelding is te zien dat voor de property ‘Deadline’, het datatype geconfigureerd is als ‘Date’:

01_relatics-datattype-date-in-workspace-studio

In de StyleVision rapportage laten controleren of een waarde een datum is

Met Altova StyleVision kun je de rapportage vormgeven en de datum tonen. Een tip hierbij is om een condition om een datum te zetten, waarmee je controleert of de waarde wel echt een datum is. Als je dit niet doet dan zal bij een lege waarde voor de datum een foutmelding of de waarde ‘NaN-NaN-NaN’ verschijnen. De waarde ‘NaN’ staat voor ‘Not-a-Number’. Hieronder staat een voorbeeld van hoe je de condition kan configureren om dit probleem op te lossen:

02_relatics-style-vision-check-date

De volgende XPath Expression is toegepast in de condition, waarmee gecontroleerd wordt of de waarde (voorbeeld: ‘Deadline’) een geldige datum is:

Voorbeeld XPath Expression: Controleren of een waarde een geldige datum is

@Deadline castable as xs:date

Met ‘castable as’ kun je in XPath controleren of een waarde (voorbeeld: ‘Deadline’) voldoet aan een bepaald datatype (voorbeeld: ‘xs:date’).

In de StyleVision rapportage een format voor de datum configureren

Bij de datum (voorbeeld: ‘Deadline’) kun je met de rechtermuisknop op ‘(content)’ klikken en kiezen voor ‘Edit Value Formatting…’ om zo het gewenste format uit de keuzelijst te selecteren. Als je geen spaties in het format wil, dan is de tip om dubbele quotes om de streepjes te zetten. In onderstaand voorbeeld zie je hoe je het formaat instelt voor ‘dd-mm-yyyy’ (bijv. ’12-02-2018’):

03_relatics-style-vision-date-format

Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden om een datum weer te geven. Zo kun je bijvoorbeeld met het formaat ‘DD Month YYYY’ de maand in tekst weergeven (voorbeeld: ’12 februari 2018’).

Het eindresultaat

Als we in Relatics kijken, dan zien we hoe een eindgebruiker op eenvoudige en intuïtieve wijze een datum kan selecteren in een datepicker:

04_relatics-datepicker

Bij het genereren van de rapportage in Relatics wordt de datum nu volgens het gewenste formaat weergegeven (voorbeeld: de eis ‘REQ-0001’ heeft de datum ’12-02-2018’). Indien er geen waarde voor datum is ingevuld door de eindgebruiker, dan wordt er niets getoond (voorbeeld: de eis ‘REQ-0002’ toont geen waarde voor de datum).

05_relatics-dates-in-stylevision-result

Downloaden

Upload onderstaand rcs-bestand in je Relatics environment om de voorbeelden van dit artikel zelf te bekijken:

Over Kris de Waal

Na het afronden van de studie Bedrijfskunde met een specialisatie in Business Information Management, werkt Kris bij Relatics als Business Information Consultant. Hij leert graag over nieuwe concepten, technologieën, IT-systemen en past deze kennis toe in zijn dagelijkse werk. Daarnaast werkt Kris graag aan nieuwe ideeën en innovaties om meer uit Relatics te halen.

Relatics Portret-120

Contact

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van de genoemde technieken in uw eigen casus? Of heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over dit artikel? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier.