Solar Team Twente klaar voor de World Solar Challenge

Zondag 8 oktober ging in Darwin, Australië de tweejaarlijkse Bridgestone World Solar Challenge weer van start. Ook deze editie probeert Solar Team Twente de drieduizend kilometer snelweg tussen Darwin naar Adelaide als snelste af te leggen. Net als alle andere teams gebruiken zij alleen zonne-energie om hun auto, de RED Shift, efficient aan te drijven. Solar Team Twente deed al zeven keer mee en bereikte in 2015 de tweede plaats. Ook dit jaar zijn de verwachtingen weer hooggespannen. Wij spraken teamlid Menno van de Straat vlak voor de start.

Leerzame en onvergetelijke ervaring

37541302626_51a89c403a_z

Het team uit Twente bestaat uit 19 studenten die hun studie anderhalf jaar stilleggen om zich volledig te concentreren op de bouw van hun zonne-auto. Ondanks deze offers is de Solar Challenge heel populair onder studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion. Van de Straat: “Er zijn veel aanmeldingen en studenten moeten een pittige procedure door voor ze in het team komen. Natuurlijk wordt gekeken naar kennis en opleiding, maar ook motivatie en teamspirit zijn cruciaal. Uiteindelijk werken we met z’n allen keihard anderhalf jaar aan één doel. Dat vraag veel inzet en doorzettingsvermogen, maar is tegelijkertijd  een leerzaam en onvergetelijke ervaring.”

De transitie naar zonne-energie versnellen

Om goed te scoren zoekt het team niet alleen de grenzen van de technologie op. Er is volgens Van de Straat ook zeker een maatschappelijk belang. “Duurzaam vervoer is een thema dat momenteel veel aandacht krijgt. Door onze deelname en de technologieën die we ontwikkelen, willen we de transitie naar rijden op zonne-energie versnellen. Op die manier hopen we bedrijven te overtuigen om dezelfde technieken te gaan gebruiken, zodat uiteindelijk ook consumenten ervan profiteren. Daarom werken we nauw samen met het bedrijfsleven. Zij kunnen de technische vooruitgang die we met het Solar team realiseren, weer verder brengen.”

Het team is al ruim een maand in Australië om hun zonne-auto en de race perfect voor te bereiden. Van de Straat legt uit: “Door de RED Shift op de Australische wegen te testen, kunnen we de laatste details afwerken. Bovendien controleert de organisatie uitgebreid of alle auto’s aan de voorwaarden voldoen. Gelukkig was dat voor ons geen probleem.” Met de RED Shift heeft Solar Team Twente weer een auto ontwikkeld die mee doet om de prijzen.
“Het unieke aan onze auto is het smalle concept. Ondanks een 4m2 Silicium paneel hebben we een zeer lichte auto gebouwd. In combinatie met de elektronica en mechanica in de auto hebben we een topauto ontwikkeld.”

Verschillende disciplines komen samen

Een zonne-auto bouw je overigens niet zomaar. Dat is een uitgebreid traject waarin verschillende disciplines samenkomen. “Grofweg gaat het Aerodynamica-team eerst een aantal concepten onderzoeken. Vervolgens kijkt het Mechanica-team of alle onderdelen wel in de getekende auto passen. Parallel zijn de Elektronica-specialisten aan het werk. Bij alle stappen moeten we wel goed rekening houden met de regels van de organisatie. Als het idee dan eenmaal vaststaat, start de bouw van de buitenkant of Shell. Dit jaar konden we in april alle elementen samenvoegen en concreet gaan testen.”

Foto artikel

Fotografie: Patrick Ooms

Sparren over nieuwe ideeën

Solar Team Twente staat bekend om de technische innovaties in hun auto’s. Dat is lastiger als het team elke editie opnieuw het wiel moet uitvinden. “Oud-teamleden zijn nog steeds erg betrokken bij nieuwe projecten. Na een Solar Challenge-editie wordt er hard gewerkt om de overgang naar het volgende team zo goed mogelijk te volbrengen. Zo kunnen we waardevolle kennis en ervaring behouden. Ook in de aanloop naar een nieuwe race is er binnen de disciplines wekelijks overleg met oud-deelnemers. We kunnen nieuwe ideeën aan hen voorleggen en sparren.” Toch onderstreept Van de Straat dat een nieuw team altijd de leiding heeft. “Zij hebben een frisse blik op de bestaande uitdagingen.”

Continu gegevens uitwisselen

Juist omdat er zoveel mensen en disciplines aan de ontwikkeling en productie van de RED Shift werken, speelt effectief informatiemanagement een hoofdrol in het project. “Het team werkt fulltime aan de zonne-auto en moet daarvoor continu informatie en gegevens uitwisselen. Daarnaast is er uitvoerig contact met bedrijven en oud-teamleden. Met die overvloed aan informatie moet iedereen moet wel steeds weten waar de ander mee bezig is en waar alle informatie te vinden is. Verder is het voor een soepel proces belangrijk dat afspraken centraal vastgelegd zijn, intern en met sponsoren. Zo is altijd duidelijk wat we van elkaar kunnen verwachten. Binnen het project beheren we alle informatie, van technische data en CRM-gegevens tot afspraken met bedrijven in Relatics. Dit werkt prettig omdat we alles snel beschikbaar hebben en nooit voor onaangename verrassingen komen te staan.”

De juiste koers bepalen

Ook tijdens de race is snelle beschikbaarheid van informatie onmisbaar. “We willen steeds exact weten hoe de auto presteert, wat de weervoorspellingen zijn en waar de andere teams rijden. Door deze gegevens centraal te verzamelen heeft onze strateeg altijd de juiste informatie om de juiste koers te bepalen. En kunnen we de race hopelijk winnen.”

Volg de race

Relatics is trotse sponsor van het Solar Team Twente en wenst ze heel veel succes in Australië. Als de prestaties van het team tijdens de Solar Challenge wilt volgen, kijk dan van 7 tot 15 oktober direct na het achtuurjournaal naar ‘Oranje Boven, Down Under’ op NPO1. Je kunt de race ook live volgen via de NOS/VPRO app.