Terugvalpagina voor elementen zonder detail presentation

Als beheerder van een Relatics omgeving wil je graag dat gebruikers zo goed mogelijk geholpen worden met hun informatiebehoefte. Tegelijkertijd is Relatics dusdanig flexibel te configureren dat in sommige gevallen een detailpagina van een element wordt opgevraagd dat niet bestaat. Denk hierbij aan detailpagina’s van statussen, typeringen, etc. Normaliter krijgen gebruikers in dit geval een foutmelding.In dit artikel leg ik jullie uit hoe je Relatics zo instelt dat er in plaats van de foutmelding een terugvalpagina (een soort ‘404’ pagina) wordt getoond.

De presentation van de terugvalpagina aanmaken

Stap 1 van het instellen van een terugvalpagina is het aanmaken van een presentation. Deze kan je in Workspace Studio aanmaken onder het menu item Presentations.

Het is van belang dat je na het aanmaken nog instelt dat de presentation gebruikt wordt voor het tonen van elementen die zelf geen presentation hebben. Dit doe je door op de detailpagina van de presentation Element te selecteren in de tabel Primarily presents one instance of op de tab Presents:

2 - Fallback Presentation - Setting

Je hebt nu een detailpagina aangemaakt die getoond wordt indien een instantie geen eigen detailpagina heeft. De vervolgstap is om deze detailpagina ook een invulling te geven.

De presentation van de terugvalpagina invulling geven

Stap 2 van het instellen van een terugvalpagina is het invulling geven aan de presentation zodat de meest relevante informatie op een generieke manier getoond wordt. Dit doe ik doormiddel van 3 tabellen:

  1. Een tabel waarin naam, omschrijving en type wordt getoond;
  2. Een tabel waarin alle instanties worden getoond die middels een uitgaande relatie zijn gerelateerd;
  3. Een tabel waarin alle instanties worden getoond die middels een inkomende relatie zijn gerelateerd.

Query structuur van de tabellen:

(1)

(2)

(3)

Tabel 1 heeft een query die conform (1) is opgebouwd. Kenmerkend aan de query is dat in de tweede node in de Join het volgende heeft staan: Parent.ConfigurationOfRef=Object.ID. Hiermee wordt in Relatics het type opgevraagd.

De queries van tabel 2 en 3 bevatten geen bijzonderheden. De queries van alle tabellen kunnen worden bekeken door het RCS-bestand onderaan dit artikel te downloaden en te uploaden in een Relatics environment.

Aanvullend aan de beschreven drie tabellen is het vaak wenselijk om bovenaan de detailpagina een notificatie te plaatsen zodat het voor de eindgebruiker duidelijk is dat er een generieke detailpagina wordt getoond. De invulling hiervan is vrij te bepalen en kan eenvoudig worden gerealiseerd door middel van het plaatsen van een Text Fragment.

Eindresultaat

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is een mogelijk eindresultaat:

Downloaden

Upload onderstaand rcs-bestand in je Relatics environment om de voorbeelden van dit artikel zelf te bekijken:

Over Frank Keizer

Na het afronden van de studies Bedrijfseconomie en Elektrotechniek, werkte Frank een aantal jaar als Adviseur Systems Engineering bij een Engineeringsbureau. Nu werkt hij bij Relatics als Business Information Consultant. Hij heeft een passie voor het zo gebruikersvriendelijk mogelijk implementeren van informatievraagstukken van de klant. Basisprincipes voor hem zijn het pragmatisch toepassen van Systems Engineering, het optimaliseren van de eindgebruikerservaring en het faciliteren van een lerende organisatie.

Relatics Portret-66

Contact

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van de genoemde technieken in uw eigen casus? Of heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over dit artikel? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier.