Zoek in alle informatie in de workspace

Door de consistente werking van Relatics raken eindgebruikers snel gewend en kunnen ze informatie terugvinden op de plaats waar ze het verwachten. In sommige gevallen is het lastig voor eindgebruikers om informatie te vinden. Dit is het geval wanneer ze niet weten wat voor type informatie (bijv. eisen, systeemobjecten, activiteiten) ze zoeken. De oplossing is om een generieke zoekquery voor eindgebruikers te maken, waarin de kracht van parameters en constraint queries wordt gecombineerd. In dit artikel leg ik je uit hoe je dit in Relatics kan configureren.

Een query configureren die in alle instanties zoekt

In Relatics is het mogelijk om een query te maken die zoekt in alle instanties. Dat wil zeggen alle instanties in alle types die onderdeel zijn van het informatiemodel van het project. Hieronder zie je een voorbeeld van een query die ik graag toepas:

Het root element gebruikt vier constraint queries die ik hieronder verder zal toelichten.

De Constraint Querry Non_System_Instance zorgt ervoor dat alleen instanties in het zoekresultaat verschijnen die onderdeel zijn van het informatiemodel zoals geconfigureerd door het project. Hierdoor worden alle systeeminstanties uitgesloten. Je kunt dit bereiken met de volgende constraint:

Voorbeeld Constraint: Alleen instanties die onderdeel zijn van het project informatiemodel

Object.IsSystem = 0 and Object.InformationLevel = 'Instance'

Met behulp van de Constraint Query Name_Description wordt de parameter ‘Search’ toegepast op de attributen ‘Name’ en ‘Description’. Dit zijn veelgebruikte attributen in de visualisatie. Uiteraard kun je zelf configureren in welke attributen gezocht wordt. Voorbeeld van de constraint:

Voorbeeld Constraint:  Zoeken in de attributen ‘Name’ and ‘Description’

Object.Name Like @Search or Object.Description Like @Search

De Constraint Query Property_Value zoekt op vergelijkbare wijze in het attribuut ‘Value’ van alle eigenschappen. Ook hier gaat het om een veelgebruikt attribuut. Voorbeeld:

Voorbeeld Constraint: Zoeken in het attribuut ‘Value’ van een eigenschap

Object.Value Like @Search

De Constraint Query MiddleElement wordt gebruikt om Middle Element constructies uit te sluiten. Ik heb hiervoor gekozen omdat Middle Elements zelf niet vaak belangrijke informatie bevatten. Meestal heeft een Middle Element ook geen detailpagina. Uiteraard ben je zelf vrij om deze of andere restricties toe te passen.

Het eindresultaat

Wanneer een eindgebruiker een zoekterm invoert worden alle instanties in de tabel op de linker pagina getoond. Een extra kolom ‘Type Name’ geeft de eindgebruiker meer context over de gevonden informatie. Door te klikken op een instantie kan de eindgebruiker de details vinden op de rechterpagina. Dit is echt een ideale en laagdrempelige manier voor een eindgebruiker om informatie te vinden wanneer de context onbekend is.

Downloaden

Upload onderstaand rcs-bestand in je Relatics environment om de voorbeelden van dit artikel zelf te bekijken:

Over Kris de Waal

Na het afronden van de studie Bedrijfskunde met een specialisatie in Business Information Management, werkt Kris bij Relatics als Business Information Consultant. Hij leert graag over nieuwe concepten, technologieën, IT-systemen en past deze kennis toe in zijn dagelijkse werk. Daarnaast werkt Kris graag aan nieuwe ideeën en innovaties om meer uit Relatics te halen.

Relatics Portret-120

Contact

Heeft u hulp nodig bij het toepassen van de genoemde technieken in uw eigen casus? Of heeft u vragen, opmerkingen of suggesties over dit artikel? Laat het ons dan weten via onderstaand formulier.